İçeriğe geç

BENDEN SORMASI

Türkiye’de bir parti teröre yataklık yapmış veya ülke dışından mali yardım almışsa ve bu da kanıtlanmışsa kapatılır. Türk Hukuk mevzuatında bu iki gerekçenin mahkeme kararlarına yansıması kapatılma hükmüdür.

DTP örneğinde olduğu gibi, hakkında kapatılma davası açılmış bir partinin iki yıldan beri her koşulu değerlendirip kapatılmak için gerekçeler sunması savcılığı rahatsız etmemiştir. Parti binasını molotof kokteyl deposu yapmak, partinin kapısına kilit vurmaktır. O da yapılmıştır.

Anayasa Mahkemesi kuruluş kanununda da belirtildiği gibi siyasi kararlar alabilir. DTP’nin yeni koşulları değerlendirebileceği veya terörü lanetleyen bir siyaset yapabileceği ümit edilmiş ve buna uygun bir süre de tanınmıştır. Ama DTP bu fırsatları değerlendirmek istememiştir. Ve parti kapatılmıştır.

Bu aşamada “Ben parti kapatılmasına karşıyım!” tepkilerini anlamak zor. Bir ülkenin hukuk mevzuatında parti kapatma hükümleri yer aldığı sürece, hukuk içerisinde hareket etmeyen partiler kapatılır. Yasaları beğenmeyenlerin izleyecekleri yol, yasaları çiğneyerek siyaset yapmak olmamalı. Buna anlayış gösterilemez.  

Önce siyasi partiler kanununda yasa değişikliği mücadelesi verilir ve sonuçlandırılır. Bundan sonra da yeni yasal çerçeve içinde ona uygun siyaset yapılır.

Bu mücadeleyi 23. Dönemde parlamentoda hiçbir parti somut olarak vermemiştir. DTP de, AK Parti de kapatılma tehdidi altında siyaset yapmasına rağmen bu konuda Meclis gündemine herhangi bir yasa teklifi sunmamışlardır.

O zaman yapılmak istenen nedir?

Haydi diyelim, DTP teröre yataklık yapmayı siyasal bir amaç edinmiş.

Peki, AK Parti neden hareketsiz?

Bu kadar saf sorularla olup bitenleri anlamaya çalışmak bize yakışmaz. Biz kendimize yakışanı yapalım, görüşümüzü netleştirelim:

1-Türk seçmeni kapatılmayı fırsata dönüştürmeyi bilir. Bu kez de böyle olacaktır. Bana güvenin..

2-AK Parti de kapatılan bir partiden doğmuştur. Kimse bu sonuçtan şikayetçi değil. Söylenenleri ciddiye almazsanız iyi olur..

3-Partilerin liderleri güçlü değilse, parti denen tüzel kişilik tabela bile olamamakta. Bu ülkede lider güçlü ise onu veya yakın çevresini değiştirmek çok zor. Kongrelerin çare olamadığı yerde “kapatılmak” yollardan bir yoldur; bazen de en iyi yoldur. Kapatılan partinin canına can, kanına kan katar. Böyle biline..

4-DTP, kendisinden önce kurulup kapatılan partilerin devamıdır. Bu parti de siyasi hareket içinde, basamak olma görevini ifa için kapatılmıştır. Yeni partiler ile bugüne kadar olanlardan farklı bir siyasallaşma yaşanacağı  şimdiden belli. Gelişmelerin yönü bunu gösteriyor..

5-DTP’de siyaset yapanlar arasında görüş ayrılığı hep vardı. Partiyi “Genel Başkan” ile “Eş Başkan”, iki ayrı kişi temsil ediyordu. Ayrışma da bu çizgide olacak.. Bölgesel düşünen ve şiddete yataklık yapanlardan oluşan  bir parti ile,bölgeyi Türkiye ile birlikte düşünen çatışmasız demokrat ikinci bir parti..

6-Anayasa Mahkemesi, aldığı kararla bu ayrışmayı netleştirmiştir. Önemli bir karar almıştır. Asıl yasaklanması gerekenler hakkında savcılık kurumu iddiada bulunmamış ve belge de sunmamıştır… Ben Abdurrahman Beyin akıllı olduğunu söylüyordum bana inanmıyorlardı. İşte sana akıl..

7-ABD özel güvenlik şirketleriyle dirsek temasında olanlar ayrı bir parti kuracak. Obama ekolü ise daha ılımlı ve barışçı bir yol izleyen ikinci partiyi kuracak. Haydi size bir soru: Apo hangi tarafta yer alacak?  

8-ABD özel güvenli şirketleri Irak’ta aktif oldukları sürece, PKK Irak’taki varlığını sürdürecektir. Kaç tane PKK olduğunu herkes öğrenecek. Bunu da şimdiden benden duyun..

9-Sayın Başbakan’ın Obama ile görüştüğü saatlere denk düşen Reşadiye saldırısı neye yorumlana ki? Erdoğan ile Obama anlaşsalar, acaba Türkiye’yi terörden arındırabilirler mi? ABD’de Obama’nın böyle bir gücü var mı?

10-Türkiye’nin PKK ve Ergenekon sorunu var da ABD’nin nesi var? Bunun farkında olan kaç Türk var? Beyler, El-Kaide ve Özel Güvenlik sektörü ABD’nin nesi oluyor? Hangi lider daha güçlü, hangisi daha zor durumda? Kim kime yardım edecek? Bilen var mı?

11-Türkiye’de Ergenekon Terör Örgütü’nün ipini pazara çıkarabilecek güçte bir iki Cumhuriyet Savcısı bulmak mümkün. Acaba ABD’de bölgesel savaşlar çıkaracak ve dünya barışını tehdit edebilecek güçte, bütçeden üçyüz beşyüz milyar dolar kullanabilen Özel Güvenlik sektörünü ,ABD’de kim sorgulayacak? ABD’de böyle bir mekanizma var mı? Bu da ödev sorusu..

12- Türkiye, NATO’da soğan doğrayarak Batı ittifakı içinde daha ne kadar kalacak? Özellikle ABD buna ne kadar sabredecek?  

……

…… 

Kategori:2009 - 2010

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir