İçeriğe geç

Başkanlığa öykünmek ha!

Eski dünyanın siyasal krizleri, Türkiye’de isim değiştirerek devam ediyor! Osmanlı’daki saray içi darbeler, Cumhuriyet tarihinde her “cumhurbaşkanlığı” seçimlerinde farklı bir şekilde ortaya çıkar.

Kimin padişah olacağını “hanedan” gelenekleri belirlemiş olsa da kimse hakkına razı olmaz, padişahlar küffara karşı verilen mücadele kadar, aile içinde de verirlerdi! Bu nedenle Padişah seçilmek ve seçildikten sonra da yönetimde kalmak sanılandan zordu! 

İlk adıyla Büyük Millet Meclisi, Osmanlı “Meclis-i Mebusan”ın devamıdır. Milli Mücadelenin Meclis’ten yürütülmesi, Türk-İslam tarihinde örneği olmayan bir olaydır. Yanlış hatırlamıyorsam dünyada da örneği yok!

İlk Meclis’in yeni bir devlet kurma başarısı ve bir yıl gibi kısa bir sürede hazırlayıp yürürlüğe koyduğu anayasa, dünya demokrasi tarihi için örnek bir olaydır. Ne yazık ki, Cumhuriyet aydını, bunu ne yurttaşlarına ne de dünyaya anlatabilmiştir. Bu konuda adam gibi bir tez bile yapılmamıştır.

Aydınlarımız, Fransa’yı konuştuğu kadar kendi yakın tarihi ile ilgilenmemiştir.

TBMM’nin darbelerle kapatılması…

Her darbenin ülkede yarattığı korku…

Herkesten önce ilk korkanların akademisyenler olması…

Adamım diye caka satan akademisyenlerin cesaretlerini “yazarak dahi gösterememesi”…

Ekonomik, sosyal ve kültürel dokunun zedelenmesi gibi nedenler siyasal kültürün gelişmesini engellemiştir.

***

Bu ülkede Cumhurbaşkanlık makamı Atatürk’e göre ihdas edilmiştir. Sembolik bir makam gibi gösterilmesinin nedeni, işler yolunda gitmediği zaman halkın hedefi olmamaktır. Osmanlı’da işler karıştığında feda edilenler hep “sadrazam”lar olduğu gibi Cumhuriyet döneminde de “başbakan”lar feda edilir!

Yürütmenin başı cumhurbaşkanı da olsa başbakanlar kötü olur!

Dikkatle incelendiğinde başbakanlar, cumhurbaşkanlarının her durumda “paratoner”idir.

***

Türkiye, son iki yıldan beri yeni bir süreç yaşıyor!

Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı olacak mı, sorusu 2005-2007 arasında Türkiye’yi üstü kapalı veya açık, ne kadar meşgul/tehdit ettiyse, 12 Haziran 2011’den beri daha sert bir şekilde, yine Erdoğan üzerinden yapılıyor!

İç ve dış telkinler ile Cumhuriyet Mitingleri 2007’de Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasını engellemişti! Bakalım, Gezi Parkı’nda başlayan ve muhtemelen bir yıl daha farklı şekillerde kendini gösterecek olan “kalkışmalar” Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını engelleyebilecek mi?

İç ve dış telkinler, dün olduğu gibi bugün de yapılıyor!

Bekleyip göreceğiz, bunlar Erdoğan’ı yolundan döndürebilecek mi?

Erdoğan dün akşam “Başkanlık Sistemi”nde ısrarlı olmadığını, kırmızı çizgisinin “başkanlık sistemi” olmadığını belirtirken amacının da “sistem”in tartışılmasını istemekten ibaret olduğunu söyledi. 

Erdoğan bir taktik olarak muhaliflerini “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” mi istiyor yoksa gerçekten ABD başkanlık sistemini mi istiyor?

Kimse bunu tartışmak istemiyor!

Gösterilen bir çaba var, o da Erdoğan’ı önce başkanlıktan sonra da cumhurbaşkanlıktan uzak tutmak!

İşler tam yolunda giderse de “aralıksız üç kez seçildin” deyip siyaseten emekli etmek!

Özellikle Erdoğan’ın bir yurt dışı gezisi sırasında gündeme getirdiği “Partili Başkanlık Sistemi” çıkışı yok mu, bu çıkış, iç ve dış muhalefetin ödünü koparmaya yetmişti!

Kolay kolay tava gelmeyen Erdoğan gibi bir liderin partiyi, hükümeti ve başkanlığı tek başına kontrol etmesi, kabul edilemezdi! Çünkü Erdoğan’a etki edilemiyor ve bu adam tava gelmiyordu!

Erdoğan; başbakan olarak rahmetli ne Ecevit’e ne de Erbakan’a benziyordu!

Cumhurbaşkanı olarak da Demirel ve Ahmet Necdet Sezer’e benzemeyeceği kesindi!

Hal böyle iken, Erdoğan’ın Partili Başkanlık Sistemi veya ABD başkanlık sistemi, eh olmazsa en azından yarı başkanlık sistemi de olsa, bunların hiçbiri kabul edilemezdi!

Geldiğimiz noktada şu tespiti yapabiliriz:

-Gezi kalkışması işe yaramıştır! Türkiye başkanlık sistemini bir süre daha uykuya yatırmak zorunda kalmıştır!

-Erdoğan’ın yeni hedefi cumhurbaşkanlığıdır! Bundan vazgeçecek değildir!

Yeni soru ise şudur:

Acaba Atatürk gibi mi cumhurbaşkanı olacaktır yoksa Gül gibi mi?

Bunu nasıl olacağını zaman gösterecektir!

———————————————

Kategori:2013

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir