İçeriğe geç

Yeni Yunanistan neyin habercisi!

Yunanistan “Duyun-u Umumiye İdaresi”ne teslim oldu. Aleksis Çipras, teslim olmadan önceki gerekli ama faydasız son direnişi yaparak tarihteki yerini aldı.

Dünya sistemi, bir ülkenin ölçüsüz borçlandırılmasına göz yummuşsa bu paranın değersiz olduğu anlamına gelmez. Sistemi işletenler de borçlanmaya bu gözle bakmazlar. Borç alan devlet, başına geleceklere razı ise olacaklar bellidir!

Yunanlı dostlarımıza geçmiş olsun!

ABD’nin himayesindeki Yunanistan’la hoş vakitler geçiremedik; Almanya himayesindeki Yunanistan’la nasıl bir gelecek yaşayacağımız ise kimsenin umurunda değil.  

***

Türkiye, Arap Baharı ile meşgul edilirken Ortadoğu’da hem yarı yolda bırakıldı hem de Batısındaki komşularında yapılan operasyonları gereği gibi izleyemedi. 

Bir başka açıdan bakıldığında Türkiye, Arap Baharına bulaşmasaydı Yunanistan krizi olmazdı diyemeyiz ama bir süre daha ertelenebilirdi.

Demem o ki, Türkiye ve Yunanistan dünya sistemi içinde birbirinin freni gibi konuşlandırılmış. Biri değişecekse biraz önce veya sonra iki ülke de değişmek zorunda.

Olan oldu!

Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna kabuk değiştirerek bir bir Almanlaştığına göre biz de artık bu coğrafyada eski Türkiye olarak kalamayız. Yaşananlar bize bunu anlatıyor!

Canlı yayında da görüldüğü gibi Aleksis Çipras’ın kahramanlık girişimi sonuç vermedi. İcra-iflasa düşen herkes bunun sonun ne olacağını iyi bilir. TV dizisine dönen Yunan ekonomisi Almanya sularında yol alırken, orta vadede yolu kesişecek Türkiye’yi nelerin beklediği bizi daha fazla ilgilendirmeli!

Yeni dönemde Türkiye, özellikle komşularıyla geri dönüşü zor gerginliklerden olabildiğince uzak durmalıdır. Türkiye; PKK terörü ve Ortadoğu sorunlarında Almanya defansı ile uğraşırken bir sorun da Batı komşularıyla yaşamamaya özen göstermeli. Türkiye’nin alttan alma politikaları da işe yaramayabilir. Buna rağmen Türkiye komşularına karşı çok daha ihtiyatlı olmalıdır.

Orta vadede düşük yoğunluklu Almanya krizi Yunan, Bulgar Gümrük kapılarında sıkıcı sorunlara dönüşebilir. Akabinde ihracat kalemlerinde düşüşler yaşanabilir. Avrupa’daki Türklerin de ciddi sorunlarla karşılaşabileceği de göz ardı edilmemelidir!

Bu arada Doğu sınırlarımızdaki devam eden sorunların orta vadede daha da derinleşebileceğini bekleyebiliriz. Bunu öngörmek ülke yararına daha sağlıklı kararların alınmasına ve daha ihtiyatlı bir yol haritası çizilmesine yararı olacaktır. Bunu şimdilerde öngörüp ona uygun adımlar atmakta bir sakınca olmasa gerek.

Daha kötüsü ise hep ABD’ye yapılan “Türkiye’yi bölmek istiyor!” suçlamasının gerçek muhatabının Almanya olduğunu yakında yaşayarak görme fırsatımız olacaktır!

Bu günlerde Yunanistan’a verilmek istenen nizamatın asıl nedeninin Yunanistan kadar Türkiye’nin de konumunu değiştirmeye yönelik olduğunu görmek gerekir!

———–

Kategori:2015

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir