İçeriğe geç

D Planı İhsanoğlu mu

Çanlar çalmıyor, adeta zonkluyor!

Siyaset gülmeyi kaldıramayacak kadar ciddi bir iştir. Eskiden olsaydı “kelle koltukta” yapılırdı; demokrasi çağında ise ciddiyet nitelik değiştirdi, Çin işkencesine dönüştü.

Prof.Dr. Ekmelettin İhsanoğlu, çok özel analizler sonunda sahne almış bir kişiliktir. Analizin merkezinde cumhurbaşkanlığı yoktur; asıl sorun, Ağustos’ta ortaya çıkacak “başbakanlık” sorunudur. Plan da buna dönüktür.

12 Haziran 2011 seçimlerinde Ak Parti’nin aldığı oy, Sayın Erdoğan’ı cumhurbaşkanı yapacağı hemen hemen belli olmuştu. Çok organize “Gezi Olayları” ve “Paralel Yapı” operasyonları, kimse gizleyemez, Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını engellemeye dönük esaslı kalkışmalardı.

Yeşil duyarlılığıydı, özgürlük talebiydi, Y kuşağıydı… Duymamış olayım; bunların hepsinin bir anlamı vardı, o da ikna edebildikleri kadar kişiyi sokağa döküp Erdoğan’ı cumhurbaşkanı yapmamaktı.

Erdoğan’ın seçimlerde engellenemeyen yükselişi, Gezi ve Paralel kalkışmalarda da engellenemeyince stratejide hiçbir değişiklik yapılmadan, D Planı devreye alındı:

Cumhurbaşkanı olması engellenemeyen Erdoğan’ı Köşk’te etkisiz bir Cumhurbaşkanı yapmak.

D Planının özü bu.

Başarı şansı ne kadar derseniz, bence D Planı, Gezi ve Paralel operasyondan çok daha demokratik. Kimsenin burnu bile kanamayacak kadar hassas hazırlanmış. Başarı şansı % kaç?

Bu tamamen Ak Parti’nin atacağı adımlara bağlı. Çünkü D Planı, Ak Parti’nin zaaflarını tamir edemeyeceği üzerine inşa edilmiş.

Sayın İhsanoğlu’nun neden cumhurbaşkanı adayı yapıldığını anlayamayanların sayısı hala çok fazla. Oysa İhsanoğlu’nu aday gösterenler de İhsanoğlu da cumhurbaşkanı olamayacağını çok iyi biliyor.

Hani, belli mi olur, gökten taş düşer, cumhurbaşkanı da olur! Bu tür beklentiler siyasette her zaman olur ama D Planının amacı gökten taş düşürmek değil; 2015 seçimlerinde onu başbakan yapmaktır.  

Bu nasıl olacak demeyin!

Erdoğan cumhurbaşkanı olur, bunu engelleyemeyiz. Ama Erdoğan hükümet ve AKP’yi elinin altında tutmak istiyor. Bunu daha önce partili Cumhurbaşkanı Özal ve Demirel de denedi, tutmadı. Diyelim ki, Erdoğan daha güçlü bir lider, bunu başardı.

O zaman da halkın, alışık olmadığı bir başbakan ve parti başkanına tepkisi olacak. Tepkiyi artırmak için muhalefet de bu manzarayı kaşıdıkça kaşıyacak, peş peşe fıkralar üretilecek, protestolar yapacak. 

2014’ün sonbaharında seçim yapılmaması daha iyi, bu bize 10 ay kazandırır, halkı ikna etmeye yeter.

Etkisiz başbakan ve etkisiz parti bir yana, bütün gücü elinde bulunduran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne yapacak, AKP’ye seçimlerde oy mu isteyecek, milletvekilleri listesinde son sözü O mu söyleyecek, teşkilatları O mu yönetecek, bu nasıl olacak?

Diyelim ki, güçlü ve çok kabiliyetli bir lider… Olup bitenleri izleyen 55 milyon seçmenin tepkisi ne olacak? Biz, şu kadar örgütten oluşan muhalefetin eli armut mu toplamayacak, tabii ki, ortaya çıkan garipliklerin üzerine tepki ise tepki, fıkra ise fıkra, protesto ise protestonun kralını yapacağız.

Bir süre sonra AKP’nin içindeki memnuniyetsizliklerin sesi dışarıdan da duyulacak. O zaman son vuruş yapılacak:

2015 seçimleri için İhsanoğlu başkanlığında bir liste oluşturulacak, CHP, MHP, küçük partilerden ve örgütlerden birer ikişer, tabii ki, hatırı sayılır miktarda cemaatlerden ve tarikatlardan ve özellikle AKP’de milletvekili olamayacağına anlayanlar arasından seçerek alacağımız vekillerden oluşan bir Türkiye listesi ile seçimlere gireceğiz ve bu işi bitireceğiz. İnanın bu iş çok kolay olacak.

Göreceksiniz Erdoğan Özal’dan daha zayıf bir Cumhurbaşkanı olacak.”

Muhalefetin karargâhında D Planı üzerinde bunlar konuşulurken tabii ki, Ak Parti’nin de eli armut toplamayacak!

Sükûnetimizi koruyalım, bakalım neler olacak!

——————————————

Kategori:2014

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir