İçeriğe geç

Yeni para

Yeni Hayat”ın olmazsa olmazlarından biri de “dijital para” olacak. Modern zamanlara kadar kullanılan altın ve gümüş gibi “zati ve itibari” kıymeti olan paraların yerini, zati kıymeti olmayan “hamiline yazılı kâğıt para” alınca, sınır tanımayan haksızlıklar oldu ve suçlar işlendi. Hala da işleniyor. Kâğıdı para yapanlar, öldürücü devasa silahları ve sanayileriyle “dijital para”yı da icat ederek 1 sayısının sağına, istedikleri kadar sıfır yazarak dünyayı ve ekonomileri yönetebildiler.

Teknik olarak aynı anda hem kâğıt hem de dijital paranın tedavülde olmasına gerek yok! Böyle devam ederse sonunda para için, para üzerinden ve yine para yoluyla yapılan haksızlıklar ve işlenen suçlar küresel tepkilere dönüşecek ve dijital para, kâğıt parayı kovacaktır. Dijital parayı çoğaltmanın maliyeti yok denecek kadar azsa, neden kâğıt parada ısrar edildiğini anlamak gerekir:

Kayıt dışı ekonomi, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele için uluslararası pek çok antlaşmalar yapıldı, yasalar çıkarıldı ve bunu izlemek için de denetim kurumları oluşturuldu. Bu ve benzeri çabalara rağmen sanki hiçbir mücadele yokmuş gibi dünyada vatansız gibi görünen paranın 800 trilyon doları aştığı düşünülmektedir.

Planlı olarak zaafı olan kişiler yönetime getirilmekte, yolsuzluklarına göz yumulmakta, sonra parayı saklayacak yer arayanlara “uzmanlar” yardımcı olmakta! Bu aşamada İsviçre ve benzeri devletçiklerin dünya sistemi içindeki fonksiyonu ortaya çıkıyor. Nakitler, İsviçre ve benzeri küçük devletlerin bankalarına transfer olmaktadır.

Bu zalimane komedi bitmeden yeni hayat asla inşa edilemez. Behemehâl “zati kıymeti olmayan sadece hamiline yazılı itibari değeri” ile işlem gören “kâğıt paralar” tedavülden kaldırılmalı, onun yerini “nâma yazılı dijital para” almalıdır. Kâğıt para tedavülde olduğu sürece ekonomik suçların hiçbiriyle mücadele edilemeyecek ve ekonomik işlemlerin sağlıklı denetimi söz konusu dâhi olamayacaktır.

Oysa dijital parayla yapılan işlemler, alım satım veya diğer ekonomik işlemler, yer ve saniyesiyle kaydedilmektedir. Çünkü dijital paranın belleğinde zincirleme işlemler saklanmaktadır. Bankamatik ve kredi kartları bu özellikleriyle bilinmekte ve kullanılmaktadır. Sorun kâğıt paranın hâlâ tedavülde olması ve bankamatiklerin ve kredi kartlarının para kadar özen gösterilmeden halka dağıtılmasıdır.

Günlük alışverişlerin yanında taşınmazların alım-satımı, ihracat ve ithalat işlemleri dijital para ile kolaylıkla kayıt altına alınabilir. Böylece tahakkuk eden vergiler anında otomatik olarak Vergi İdaresi’nin hesaplarına aktarılabilir. Ayrıca muhasebe kayıtlarına ve vergi denetimine de gerek kalmaz.

Yeni parayla yeni hayatı kurarken:

-Rüşvet,
-Yolsuzluk,
-Kayıt dışı ekonomi,
-Yasadışı ekonomik faaliyetler ve el değiştiren servetler,
-Vergi kaçağı,
-Aşırı bürokrasi, zaman kaybı ve ek maliyetler,
-İstihdam,
-Üretim,
-Refahın paylaşımı,
-Gelir dağılımı sorunu,
-İç ve dış borç,
-Enflasyon ve
-Her şeyden önemlisi, ülke güvenliği gibi sorunları çözmek daha kolay olacaktır.

-Yukarıda sayılanlar kadar önemli olan bir başka fayda “paraya ulaşmak için işlenen suçlar da” %90 oranında azalacaktır.

Kategori:2020

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir